אבץ הוא אחד המינרלים שנמצאו במחקרים כקשור לגדילה, לכן צריכה נאותה שלו חשובה לילדים.

אבץ כמינרל מצוי במוצרים מהחי ומהצומח. מעבר לתהליך הגדילה האבץ משתתף גם בתהליכי ספיגה במעי, בהפעלת אנזימים המשתתפים בבניית DNA ותהליכי חמצון ובריפוי פצעים.

האבץ המצוי בבשר, ביצים, מוצרי חלב ודגים זמין יותר לגוף מאשר אבץ שמצוי במזון מהצומח (נבט חיטה, קטניות, אגוזים, גרעינים לבנים), לכן חשוב לטבעונים לשים לב לצריכה גדולה יותר (כפעם וחצי מהצריכה המומלצת) של מוצרים המכילים אבץ.

הכמות המומלצת של אבץ ביום אותה יש לצרוך:
גיל בשנים כמות במ"ג ליום
1-3 3
4-8 5
9-13 8

מקורות לאבץ במזון:
🍗🥚🥜🌰
מזון – כמות אבץ במ"ג
ביצה אחת – 1
1 כוס חלב – 1
100 גר' חזה עוף צלוי –1
100 גר' טונה במים – 1
100 גר' טופו – 2
פרוסת לחם מלא -1
3 כפות שיבולת שועל – 1
4 כפות זרעי דלעת קלופים – 1
1 כף טחינה גולמית משומשום מלא – 1

מחסור באבץ יכול לבוא לביטוי בחוסר תיאבון, נשירת שיער, פגיעה במערכת החיסון.

לא קיימות בדיקות דם מדויקת למשק האבץ בגוף. לכן הערכה אם קיים מחסור של אבץ תעשה על ידי הערכה עפ"י תזונת הילד בפועל.
חשוב לזכור כי עודף אבץ עלול לפגוע בספיגת הברזל והסידן בגוף ולכן אין למהר ולקחת תוסף אבץ.

בישול ואפייה אינם פוגעים בכמות האבץ במזון. בבישול במים חלק קטן מאד יעבור למים הרוב יישאר במזון עצמו.

אצל ילדים מאותגרי גובה (שהגובה שלהם אינו תואם לצפוי לגילם), יש לערוך אנמנזה מפורטת לתזונה שלהם. בדרך כלל יתבקשו ההורים לערוך רישום מדויק של מה וכמה הילד אוכל במשך שלושה ימים. מתוך רישום זה דיאטנית תוכל לעשות את החישוב האם הילד מקבל מספיק אבץ בתזונה שלו ובהתאם להמליץ על שינויים תזונתיים אם נדרשים או תיסוף באבץ.

הבהרה לאחר מספר פניות של הורים אלי מאז פרסום הפוסט. אבץ הינו אחד מהרכיבים שנמצאו קשורים לגדילה. ישנם רכיבים נוספים כמו ויטמין A. האבץ בגוף מגיב עם מינרלים נוספים כמו ברזל וסידן ולכן יש להסתכל על כל תמונת רכיבי התזונה. לא נכון להוסיף רק רכיב אחד כמו תכשיר המכיל אבץ כי הוא יכול להשפיע על ספיגה ופעילות רכיבי התזונה האחרים איתם קשור. ולכן אני מחזירה אותכם לגשת להתייעצות בנושא עם דיאטנית ילדים.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

עוד מאמרים בנושא

דילוג לתוכן