מתי יש לחשוף תינוקות למזון עם פוטנציאל אלרגני?
הנחיות אלו הן סיכום של סקירה גדולה של מחקרים שהתפרסמו עד היום:
בעבר היה נהוג להמליץ לדחות את החשיפה למזונות אלרגניים כמו דגים, ביצים ובוטנים לגילאים מאוחרים בסביבות גיל שנה.
בשנים האחרונות, בעקבות מחקרים, ההמלצות השתנו. היום מומלץ לחשוף את התינוקות לבוטנים החל מגיל 4 חודשים ולביצים החל מגיל חצי שנה. בעקבות מחקרים שהוכיחו שחשיפה מוקדמת בחודשים אלה, ובעיקר אצל תינוקות עם רקע משפחתי לאלרגיה, הפחיתה את הסיכון להתפתחות אלרגיה בהמשך החיים שלהם.
חשיפה לפני גיל 4 חודשים אינה אפקטיבית במניעת תגובות אלרגיה ויש להימנע ממנה.
בעקבות זאת הגישה הרווחת היום היא לחשוף תינוקות לכל המזונות שעלולים לגרום לתגובה אלרגית, כולל חלב (על ידי חשיפה למוצרי חלב) , דגים, וסוגי אגוזים כבר מהשלב שהתינוק עובר לאוכל מוצק, כלומר מגיל חצי שנה. יש להתאים את מרקם האוכל ליכולות האכילה של התינוק. חשוב לזכור כי במקרה של החשיפה לבוטנים וסוגי אגוזים שונים, יש לערוך את החשיפה על ידי צירוף ממרחים העשויים מאותם רכיבים למחית המזון או כרוטב על מאכלים שהילד אוכל.
הערה – למרות שמומלץ לחשוף את התינוק החל מגיל חצי שנה למוצרי חלב, לא מומלץ בשלב זה, כשהוא מקבל כשתי ארוחות מוצקים ביום, להכניס את מוצרי החלב כמנה קבועה בארוחות אלה. עדיף להכניס את מוצרי החלב כחשיפה ראשונית ומדי פעם חשיפה חוזרת. זאת מאחר ובגיל הזה לתינוק דרושים הרבה מקורות של ברזל בתזונה ומוצרי חלב מונעים את ספיגת הברזל. החל מהשלב שמוסיפים ארוחת מוצקים שלישית ניתן לשלב את מוצרי החלב כחלק שגרתי בארוחה אחת.
קישור למאמר המלא
מניעת אלרגיה לבוטנים
בהתאם לחשיפה של התינוק למזון ולאחר טעימות של מגוון מאכלים, יש להתחיל לחשוף את התינוק בין הגלאים 4-6 חודשים לחלבון הבוטנים כדי למנוע תגובה אלרגית לבוטנים. תינוק שלא נחשף בגילאים אלה לחלבון הבוטנים עדיין יש יתרון בחשיפה לחלבון בוטנים עד גיל שנה. חשיפה בגילאים אלה נמצאה כמפחיתה את הסיכון לאלרגיה לבוטנים ב 79%.
ההמלצה היא לצריכה של 6-7 גר' חלבון בוטנים לשבוע שניתנים במהלך 3 או יותר האכלות.
בהתאם. ישנן שלוש אפשרויות כדי לענות על דרישה זאת. אין חובה להשתמש בבמבה, ואם נסתכל תזונתית עדיף שחשיפה לחלבון הבוטנים תגיע ללא תוספת של נתרן (מלח).
- שתי כפיות (9-10 גר') חמאת בוטנים שלוש פעמים בשבוע, ניתן לערבב במחית מרק או פרי.
- שתי כפיות קמח בוטנים (4 גר'), ניתן לערבב במחית מרק או פרי.
- שלוש ארוחות לשבוע של 17 גר' במבה (2/3 שקית של 28 גר')
דגשים: אין קשר בין הכמות חלבון הבוטנים שהילד נחשף אליה לבין לעוצמת התגובה האלרגית אם מתרחשת. עוצמת התגובה משתנה בהתאם לגורמים חיצוניים ופנימיים ויכולה להיות שונה אצל אותו ילד בחשיפות שונות.
למידע נוסף ניתן לקרוא בקישור.
מתי לחשוף תינוקות לגלוטן? האם חשיפה מוקדמת תפחית את הסיכון של התינוק לפתח צליאק?
ההנחיות היום הן לחשוף את התינוק לגלוטן בזמן החשיפה לשאר המזונות, כלומר בגיל 6 חודשים. אין הנחיות מיוחדות לגבי הגלוטן. בעבר ההנחיה הייתה שונה. לאימהות מניקות המליצו לחשוף לגלוטן יחד עם ההנקה בגיל 4-6 חודשים. מחקר רחב היקף שפורסם לפני מספר שנים הראה שאין יתרון לחשיפה זו במניעת הסיכון לפתח צליאק. לאור זאת שונתה ההמלצה והיום מומלץ לחשוף תינוקות לגלוטן ביחד עם שאר המזונות.
ישנה המלצה של ESPGAN
(European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition )
שכמות הגלוטן אליו נחשפים הילדים בינקות ובגילאים הצעירים תהיה קטנה. אין המלצה על כמות מסוימת, אך ככלל כדאי לשלב מקורות פחמימה שונים כמו קינואה, כוסמת, קטניות, שיבולת שועל. כך מצמצמים את כמות הגלוטן בתזונה של הילדים.
החשיפה לגלוטן יכולה להיעשות על ידי צרוף של מעט סולת למחית הירק או הפרי, או ע"י הוספת פסטה למחית הירק.