בעיות אכילה בילדות – קטלוג וטיפול

עם השנים חלו שינויים רבים בהגדרות של בעיות אכילה בילדות. בכתבה זו אני פורסת את ההמלצות העדכניות שהעלה צוות חוקרים בשנת 2019 ומבוססות על המאמר – A Functional Approach to Feeding Difficulties in Children. Current Gastroenterology Reports 2019

מתוך מחקרים 25-50% מהילדים הצעירים מדווחים על ידי ההורים כבעלי בעיות אכילה. רק 10% מהם נדרשים להתערבות של צוות רב מקצועי בעקבות חומרת המקרה. לאור זאת החוקרים ממליצים לטפל בבעיות אכילה כבר בקהילה על ידי אנשי מקצוע המתמחים בנושא. רק במקרים מורכבים כאשר אין התקדמות לאחר השלב הראשון והשני (כפי שמפורטים), יש להפנות את המטופלים למרפאות מומחים הכוללות צוות רב מקצועי. כאשר המטרה היא שיהיה מענה לבעיות האכילה בילדות ולא יתעלמו מהן.

רוב בעיות האכילה בילדות קשורות לשלוש התנהגויות אכילה עיקריות:

  1. בררנות אכילה – בערך 2/3 מבעיות האכילה קשורות לקושי זה.
  2. תיאבון נמוך – בערך 1/4 מבעיות האכילה קשורות לקושי זה.
  3. חשש מהאכלה

ישנם ילדים אצלם יש שילוב של יותר מהתנהגות אכילה אחת. למשל בררנות אכילה בשילוב תיאבון נמוך.

השלב הראשון  של הטיפול כולל:

  • אבחון מצבים רפואיים, תזונתיים, התפתחותיים ופסיכוסוציאליים. כאלה שעלולים לפגוע בבריאותו של הילד.
  • בדיקה של ההתפתחות הפיזית אורלית שכוללת מיומנויות אכילה.
  • ייצוב מצבו התזונתי של הילד על ידי יצירת תפריט שיספק מספיק קלוריות ורכיבי תזונה בהתאם לאנמנזה תזונתית ובדיקות הדם, כך שיותאם לצמיחה והתפתחות תקינה.
  • הדרכת הורים להתנהגויות אכילה שישפיעו על ארוחות נעימות וטבעיות ללא לחצים. ארגון סדר יום תזונתי, חשיפה חוזרת של מזון ועוד.

באם אין שיפור לאחר 2-4 שבועות מתחילת השלב הראשון עוברים לשלב השני.

השלב השני של הטיפול כולל התערבות ספציפית יותר המותאמת להתנהגות האכילה של הילד (כפי שמתואר בהמשך) וסגנון האכלה ההורי.

הטיפול בבררנות אכילה כולל אנמנזה תזונתית ותיסוף תזונתי בהתאם לאנמנזה ולבדיקות דם. במקביל, לימוד אסטרטגיות להרחבת המגוון התזונתי הכוללות משחקים ופעילות עם מאכלים שונים להפחתת הרתיעה מהם. בהמשך תהליך של הקהיה חושית למזון. בשפה המקצועית נקרא התהליך דה סנטטיזצייה desensitization . בנוסף טכניקות התנהגותיות לחיזוק הנכונות להתנסות במזון חדש והפחתת התנגדויות.

הטיפול בחוסר תיאבון מתחיל באבחון וניסיון להבנה מה הגורם לחוסר התיאבון.

חוסר תיאבון יתכן ויגרם בהתחלה על ידי בעיות הורמונליות, מטבוליות ופיזיולוגיות ובהמשך יתקבע. יתכן וישנו ליקוי בוויסות התיאבון שנגרם ממקום לא ידוע.  

הטיפול בחוסר תיאבון מתמקד בשיפור מחזורי רעב-שובע תוך הקפדה על תזונה מספקת לצמיחה. 

הטיפול בחשש מהאכלה Fear of Feeding כולל אנשי מקצוע ממקצועות שונים. אנשי טיפול רגשי להפחתת חרדה, יתכן וישולבו תרופות שנרשמות על ידי פסיכיאטר. משחק במזון וחיזוק התמודדות עם קשיים יהיו כחלק מטיפול התנהגותי. דיאטנית תשתתף באיזון התפריט ובדיקה שלא נוצרים חסרים תזונתיים. כיוון שמדובר בטיפול על ידי מספר אנשי צוות מקצועי, הטיפול יעשה במרפאות בהן עובד צוות כזה. אלה נמצאות בחלק מבתי החולים הגדולים בישראל.

במסגרת הקליניקה הפרטית שלי אני מטפלת בילדים ובוגרים עם בררנות אכילה וגם בכאלה שמשולב אצלם תיאבון נמוך. לפעמים ידרשו בעלי מקצוע נוספים כמו קלינאיות תקשורת, פיזיותרפיסטיות התפתחותיות או מרפאות בעיסוק ואז אני אפנה אליהן לעבודה משותפת.

למידע נוסף על תהליכי הייעוץ כנסו לעמוד תהליכי טיפול וייעוץ.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

עוד מאמרים בנושא