בררנות אכילה ותוספי תזונה

איך נדע שהילד שלנו בררן אכילה? מתי יש לפנות לדיאטנית ילדים? האם תוספי מזון ייפתרו בעיות של בררנות באכילה? על כל אלה ועוד בכתבה הבאה.

התנהגות אכילה בררנית הינה מצב שבו הילד או המבוגר (כלומר ילד שהפך למבוגר) אוכלים מגוון מצומצם של מזונות. ראשית, כדי להגדיר ילד כבררן אכילה ניתן לבחון ולבדוק מספר פרמטרים בהתנהגות התזונתית של הילד:

  1. האם ישנה הימנעות מקבוצות שלמות של מאכלים כמו קבוצת הירקות, קבוצת הממרחים.
  2. האם ישנה הימנעות הקשורה למרקמים, טעמים וריחות של אותם מאכלים, טמפרטורת המזון וסיבות נוספות.
  3. האם ישנה נכונות להתנסות במאכלים חדשים? אם החשש מהתנסות כזו מנהלת את ההתנהגות התזונתית של הילד.
  4. נספור את מגוון המזונות שהילד אוכל. לרוב מתחת לשלושים מאכלים מסוגים שונים ובהתחשב בפרמטרים הנוספים שנימנו מעלה, נחליט האם הילד בעל התנהגות אכילה בררנית ועד כמה.

תוספי תזונה הינם ויטמינים ומינרלים המופיעים בדרך כלל כטיפות, כנוזל, כאבקה או ככמוסות. ניתן למצוא אותם כתוסף שמכיל רכיב תזונה בודד אחד כמו אבץ למשל, או בשילוב עם רכיבי תזונה נוספים, וגם כתוסף המכיל מגוון רחב של כל הוויטמינים והמינרלים שהגוף צריך. ישנה שונות רבה במגוון ובמינונים שבכל תוסף. יש להתאים את המינונים בהתאם לצרכים של הילד ולחסרים אפשריים שנוצרים בהתאם לתזונה שלו.

מזון רפואי הינו אבקות או שייקים המכילים  מגוון רכיבי תזונה כמו חלבון, שומן, וויטמינים ומינרלים. ישנו מגוון רחב של מזון רפואי שבא לענות על צרכים שונים בהתאם למצבים בריאותיים שונים.

ההחלטה האם יש צורך בתוספי תזונה כמו ויטמינים, מינרלים ואחרים ו/או מזון רפואי תהיה בהתאם למקרים הבאים:

  • הערכה תזונתית של דיאטנית ילדים שבוחנת את סדר היום התזונתי של הילד, המגוון והכמויות שהוא אוכל מהמזונות השונים וכמה הם תורמים לתזונה היומית והשבועית שלו.
  • בדיקות הדם. יש לקחת בחשבון שהיכולת של בדיקות הדם לשקף מצב תזונתי הינה מצומצמת. ניתן למדוד בבדיקות דם את הפרמטרים הבאים: משק הברזל כולל מחסני הברזל (פרטין), וויטמין B12, וויטמין D, חומצה פולית וחלבון. מידע על מצב תזונתי מבחינת רכיבים נוספים יתקבל רק מהערכה תזונתית שתעשה על ידי דיאטנית מוסמכת.
  • במקביל ;נשקלים הצרכים התזונתיים של הילדים בשלבים השונים. לדוגמה, ילד בן 6 שנים שונה בצרכיו מנער בן 14 שנים שהינו בשלב של קפיצת גדילה של גיל ההתבגרות.
  • מצבו הבריאותי של הילד. האם ישנן בעיות בריאותיות הקשורות למה וכמה הילד אוכל.
  • לתמונה יתווספו הנתונים האנתרופומטריים של עקומות הגדילה (המשקל והגובה). הרקע הגנטי של ההורים הקשור בגדילה וכולל את הגובה הנוכחי של ההורים ודגם הגדילה שלהם. כך נבדוק למשל האם בילדותם הם היו נמוכים, רזים ובאיזה גיל חוו קפיצת גדילה.

בשיקולים על המלצה לתוספי תזונה יש להבדיל בין נושא חוסר תאבון לבין בררנות אכילה. במקרים של מחסור בברזל ואבץ בגוף, תוסף המכיל אותם יתכן וישפיע לשינוי והגברת הרצון לאכול. לא תמיד מדובר בחסרים של רכיבים אלה. לחוסר בתאבון יתכנו סיבות נוספות.

שימוש בתוספי תזונה לא ישנה התנהגות אכילה בררנית, הוא לא יגרום לילד שאוכל מגוון מצומצם להרחיב את המגוון התזונתי שלו ולשנות את סוגי המזונות שהוא אוכל. נעשו על כך מספר רב של מחקרים ובאף אחד מהם לא נמצא קשר בין שילוב של מולטי וויטמין כלשהו או תוספי תזונה אחרים להרחבת המגוון התזונתי. המטרה היחידה של תוספי התזונה הוא למלא את צורכי הגוף שלא מתקבלים מהתזונה. המטרה בסופו של דבר היא שתוספי התזונה יילקחו באופן זמני, ובמקביל נלמד את הילד להרחיב את המגוון התזונתי שלו בתהליך הדרגתי, כך שבשלב מסוים נוכל להסתמך על תזונה בלבד כמקור לכל צרכי הגוף ונוכל להוריד את השימוש בתוספי התזונה.

לסיכום, אם אתם חוששים שהילד שלכם יוצר מחסורים תזונתיים בעקבות התנהגות האכילה שלו והמגוון התזונתי שהוא אוכל, אני ממליצה לפנות לדיאטנית ילדים שתשקול האם יש צורך בתוספי תזונה ותמליץ איזה תוסף מתאים. במקביל הדיאטנית תדריך אתכם כיצד להתחיל תהליך שבו הילד ילמד להרחיב את המגוון התזונתי שלו כשאתם  הם אלה שמלמדים ותומכים בו.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

עוד מאמרים בנושא

דילוג לתוכן