זהירות מלח

במחקר שנערך באחרונה בארה"ב נמצאו הנתונים הבאים: קרוב ל – 75% מהחטיפים והארוחות המוכנות לפעוטים מכילים כמויות של נתרן מעל המומלץ. הנתונים נאספו מיותר מ- 1000 מוצרים שקיימים בסופרמרקטים בארה"ב. מזון לתינוקות הוגדר כמזון עד גיל שנה ומזון לפעוטות הוגדר כמזון המתאים לילדים בגילאים 1-3 שנים.

נתרן כלורי הינה תרכובת שנקראת מלח בשפה היומיומית. על אריזות נדרשים יצרנים לרשום את כמות הנתרן באריזה לכל 100 גרם מזון.
למעשה 1000 מ"ג נתרן = 2.5 גר' מלח (2500 מ"ג).
בכתבה הזו אני מציינת את הכמויות בהתייחסות לנתרן מאחר וכך נרשם על האריזות של המוצרים וכן ההמלצות העולמיות מתייחסות לנתרן ולא אל כמויות המלח.

מזון מוגדר כרב נתרן אם מכיל יותר מ-210 מ"ג למנת הגשה מותאמת לגיל. החדשות הטובות הן שרוב המזונות לתינוקות נמצאו עם כמויות נתרן בטווח המתאים, להבדיל מהמזונות לפעוטות.

כמות הנתרן היומית המקסימלית לצריכה בהתאם לגיל:

הבעייתיות עם מזון עשיר בנתרן הוא קיומו של הרגל המתקבע בילדות המוקדמת להעדיף מזון מלוח המכיל כמויות גבהות של נתרן, הרגל זה נמשך ומשתרש בהמשך הבגרות והגדילה. ידוע זה מכבר שכמויות גבוהות של נתרן גורמות לעלייה בלחץ הדם אצל אנשים בוגרים וכנראה גם אצל נוער וילדים. יתר לחץ דם הינו חלק מהמחלות השייכות למגפות בעולם המערבי. הוא משפיע על סיכון גבוה יותר להתקפי לב ושבץ מוחי. כמו כן חשוב לקחת בחשבון שכמויות גדולות של נתרן גורמות לעומס בכליות הנדרשות לערוך את הפינוי שלו מהגוף.
רוב הנתרן המגיע לגוף מקורו במזון מתועש, ופחות מתוך המלח המוסף לאוכל. פעמים רבות לא נחוש בכמויות המלח הגבוהות מאחר ובמוצר ישנו גם סוכר שממסך על תחושת הטעם המלוח. דוגמה לכך היא קטשופ המכיל הרבה נתרן והרבה סוכר. לאור זאת ישנה חשיבות בהעדפה של מזון תוצרת בית. והפחתה בצריכת מזון מתועש. כאשר קונים מזון מתועש, יש לבחור בזה המכיל פחות נתרן.

מה נדרש מכם ההורים? לקרוא את תכולת הנתרן שרשומה עבור 100 גרם שרשומה בטבלת הרכב המזון בכל מוצר, ולהתאימה לפי הכמות של אותו מוצר ביחידת הגשה. כדי להקל עליכם צרפתי את הטבלה הבאה. שימו לב לטווח שמופיע במספר מוצרים, למשל בקטשופ ובחטיף שטוחים. במוצרים אלו ניתן למצוא מוצרים עם כ– 50% פחות נתרן בייצור של חברה שונה.

בינואר 2020 החל חוק סימון המזון בישראל. בהתאם לחוק זה על היצרנים לסמן במדבקה אדומה עגולה שבתוכה מצויירת מלחיה ונכתב עליה נתרן כאשר:
מוצר המכיל יותר מ-500 מ"ג נתרן בכל 100 גרם מזון מוצק.
מוצר המכיל יותר מ-400 מ"ג נתרן בכל 100 מ"ל מזון נוזלי.
בהמשך ירדו ערכי אלה בהתאם לחוק.
בעקבות זאת החלו חברות המזון להפחית בכמות הנתרן (צעד מבורך). אי לכך יתכן והערכים המופיעים בטבלה המצורפת אינם עדכניים.

כמויות הנתרן במזונות בחטיפים:

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

עוד מאמרים בנושא