ילדים סוכר

אכילה של סוכר בכמות גדולה גורמת לפגיעה בבריאות השיניים, לעלייה במשקל ופגיעה בבריאות הכללית. הרגלי אכילה נלמדים ומתקבעים בילדות, לכן ישנה חשיבות לתשומת לב לנושא זה ולהתנהלות מותאמת של כל המשפחה.

כמה סוכר מומלץ שילדים ופעוטות יאכלו?

בנושא זה פורסם לאחרונה נייר עמדה חשוב של ESPGAN (European Society for Paediatric Gastroenterology).

העדפה לטעם מתוק קיימת אצל תינוקות מהלידה. חלב אם הינו מתקתק. טעם מתוק גורם לשחרור אופיואידים שמפחיתים כאב בינקות. ישנה גם השפעה גנטית לנטייה לאהוב טעם מתוק, אך לא אכנס להסברים כאן.

למידת החשיפה של התינוקות בילדות המוקדמת למאכלים מתוקים השפעה על הצריכה שלהם בהמשך החיים. כלומר, יש להימנע מהגשת מאכלים ושתייה שהומתקו בשנתיים הראשונות לחיים. להורים יש יכולת להשפיע על ההרגל של הילדים לאכול אוכל שטעמו מתוק. ככל שילד ייחשף פחות לאוכל מומתק, בלוטות הטעם שלו בפה יתרגלו לאכול מאכלים שאינם מומתקים.

סוכר קיים בצורה טבעית בפירות טריים ומיובשים (פרוקטוז), במוצרי חלב טבעיים ללא תוספות (לקטוז). בכל שאר המזון והשתייה בהם קיים סוכר, הוא סוכר מוסף.

ההמלצות הן להפחית את כמות הסוכר המוסף בילדים בין הגילאים 2-18 שנים לפחות מ 5% מסך הצריכה האנרגטית היומית. עד גיל שנתיים יש להימנע כמה שיותר ממתן מאכלים המכילים סוכר מוסף.

5% מהצריכה היומית בקלוריות. הטווח תלויים במין, מידת הפעילות ובמשקל הילד.

היכן נמצא הסוכר:

מקורות גלויים – ממתקים, משקאות מתוקים, עוגות ומאפים.

מקורות סמויים – במאכלים מתועשים. למשל קטשופ, מעדני חלב, דגני בוקר.

איך נפחית את כמות הסוכר שהילדים צורכים?

שינוי יש לעשות במסגרת הביתית. לא נכון יהיה להכניס הביתה מאכלים שאתם מייעדים רק עבורכם ולא עבור הילדים, מהר מאד הילד ישים לב לזה והנושא יהפוך לעימות.

כדי להבין כמה סוכר יש במאכלים השונים נעשה 2 דברים:

  1. החל מינואר 2020 על כל חברות המזון לסמן את כמות כפיות הסוכר בכל מוצר. ניתן להשוות בין אותו מוצר של חברות שונות, ולבחור את זה המכיל פחות סוכר.

שימו לב, במוצרי החלב ספירת כפיות הסוכר מכילה את הסוכר הטבעי שיש במוצרי החלב (לקטוז). כדי להבין אם באותו מוצר אכן יש תוספת של סוכר מעבר לסוכר הטבעי, יש לעבור לסעיף 2.

2. קריאת רשימת הרכיבים שמכיל אותו מזון שנקנה. רשימה זו רשומה בסדר יורד. כלומר המזון שרשום ראשון ברשימה, נמצא בכמות הגדולה ביותר במוצר. אם סוכר בשמות השונים שלו נמצא בין 5 הרכיבים הראשונים, יש לבדוק את כמותו במוצר. שימו לב, לפעמים משתמשים בסוגים שונים של סוכרים באותו מוצר, למשל סירופ תירס, מולסה וסוכר קנים, כך שלמעשה ישנם מספר מקורות לסוכר באותו מוצר.

שמות שונים לסוכרים: סוכר חום, סירופ תירס, דקסטרוז, פרוקטוז, גלוקוז, סירופ גלוקוזה, סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, דבש, מלטוז, סירופ מלטוז, מולסה, סוכר קוקוס, סוכרוז, סוכר קנים, סוכר ענבים, לקטוז, סירופ סוכר תמרים, סירופ מייפל, סירופ אורז, אגבה, סירופ אגבה, סירופ קרמל, סלק סוכר, סילאן.

איזה סוכר בריא יותר?

כדי לענות על שאלה זאת חשוב ראשית להבין מהו מבנה הסוכר. סוכר נקרא מדעית בשם סוכרוז, שבנוי ממולקולה של גלוקוז המחוברת למולקולה של פרוקטוז.

סוכר קנים הוא סוכרוז
סוכר קוקוס הוא סוכרוז
סירופ מיפל הוא סוכרוז
מולאסה היא סוכרוז
סלק סוכר הוא סוכרוז
דבש מורכב מגלוקוז ופרוקטוז שאינם מחוברים, אך ההשפעה המטבולית שלהם בגוף זהה לסוכרוז.

לאור הבנות אלה אני אומרת #סוכר_הוא_סוכר ולא משנה מה המקור שלו, בין אם הוא אורגני או כשהוא מלווה בשם הנותן לו הילה של בריאות.

שינויים שיעזרו להפחתת כמות הסוכר במזון

השתדלו להשתמש בכמה שיותר מאכלים תוצרת בית, כך תוכלו לשלוט יותר על כמות הסוכר במוצר. לדוגמה עוגיות, גרנולה ורטבים.

ישנם מאכלים שניתן להפחית את כמות הסוכר שהם מכילים על ידי שינויים הדרגתיים.

עוגה ביתית או עוגיות הכינו עם 2/3 מכמות הסוכר במתכון.

קטשופ – אחד המאכלים שמאד אהוב על ילדים ועוזר לילדים רבים לגוון את המאכלים שלהם אוכלים על ידי תוספת שלו. קטשופ מכיל הרבה סוכר ומלח. ניתן לשלב בתוך בקבוק קטשופ רסק עגבניות ללא תוספת סוכר, בהדרגה להעלות בכמות הרסק המוסף.

לסיכום, בשנים האחרונות ישנה עלייה מתמדת בכמות הסוכר שילדים צורכים. לאור ההשפעות הבריאותיות של צריכת סוכר גבוהה, חשוב לשנות הרגל זה ולפתח מודעות למקורות הסוכר בתזונה.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

עוד מאמרים בנושא

זהירות מלח

במחקר שנערך באחרונה בארה"ב נמצאו הנתונים הבאים: קרוב ל – 75% מהחטיפים והארוחות המוכנות לפעוטים מכילים כמויות של נתרן מעל המומלץ. הנתונים נאספו מיותר מ-

להמשך קריאה »