כוס התה שלכם זו לא כוס התה שלו

ישנם שני מועדים עיקריים שבהם אני נשאלת על ידי ההורים על מתן תה לתינוקות.

הראשון הוא כאשר התינוקות בני מספר שבועות וסובלים מקוליק — אותם כאבי בטן וגזים האופייניים לתינוקות. כאבי בטן אלה הם חלק מהתפתחות מערכת העיכול של התינוק שמתמודדת עם פירוק וספיגה של חלב האם או התמ"ל.

בשוק ישנם היום מגוון אבקות וחליטות שנרשם עליהן שהן מיועדות להקלה על כאבי הבטן של התינוק. מוצרים אלה אינם מתאימים לתינוקות ולילדים עד גיל שנתיים מאחר והם עלולים להכיל חומרים פעילים בעלי השפעה על הגוף. מאחר וגודלם של התינוקות הינו קטן, לא ברורה ההשפעה שיש לחומרים אלה על תינוקות והתפתחותם. חלק מאותן אבקות וחליטות מכילות גם סוכרים (ולא משנה אם מדובר בסוכר פירות או אחר), צריכת משקה מתוק מרגילה תינוקות לשתייה מתוקה ומזיקה לשיניים בגילאים מעט בוגרים יותר כאשר הן מתחילות לצאת. הטיפול בקוליק אצל תינוקות היא בעיקר מגע רב של בטן לבטן, עיסויים ובהתאם להמלצות רופא הילדים לגבי חומריים ייעודיים כמו פרוביוטיקה המותאמת לגיל זה.

המועד השני הוא כשהילדים גדלים קצת ומתחילים לשתות מים, עם התקררות מזג האוויר, הורים וגם גננות יבקשו לתת לילדים לשתות תה, כמקור לשתייה חמה. הצורך בשתייה חמה כאשר מזג האוויר קר הוא הרגל של המבוגרים, למעשה הוא אינו צורך של הילד. אם בכל זאת מעוניינים לתת לילדים שתייה חמה כתחליף לשתיית המים הרגילים, ניתן לחמם מעט את המים לשתייה (יש לבדוק את טמפרטורת המים שמגישים לילדים למניעת כוויות). חליטה של עלי תה, גם כאלה מהגינה כמו לואיזה, נענע או לימונית אינה מומלצת עד גיל שנתיים מאותה סיבה שהם מכילים חומרים פעילים ולא ברורה השפעתם על גופם הקטן של הילדים.

החל מגיל שנתיים ניתן להגיש לילדים תה שמבוסס על חליטה של צמחי גינה. מומלץ להימנע ממתן תה שחור או ירוק מאחר ואלה מכילים קופאין שעלול לגרום לחוסר שקט. אין להמתיק את חליטת התה בסוכר, שכן זה ירגיל את הילדים לשתייה מתוקה. יתכן ולכם המבוגרים החליטה תהיה חסרת טעם כאשר תטעמו ממנה זאת בגלל שאתם רגילים לשתות אותה עם סוכר. יש מבוגרים ששותים חליטות ללא תוספת סוכר ובהחלט ניתן להרגיל ילדים כבר מגיל צעיר לשתייה כזו.

לגבי תה שומר ישנן הנחיות של ESPGN (האיגוד האירופאי לתזונה וגסטרואטרולוגיה בילדים). שיש להמנע ממתן תה שומר עד גיל 4 בשנים. השומר מכיל אסטרגול (esragole) שהינו מסרטן גנוטוקסי. למרות שבקרב בוגרים שאוכלים שומר לא נראה שיש סיבה לחשש בנושא, הוציא צוות מומחים המלצה להימנע ממתן שמן שומר ותה שומר לילדים מתחת גיל 4 שנים מהעדר מידע בטיחותי בנושא.

לסיכום זכרו שהרגלים שלכם אינם בהכרח הצורך של הילדים. יש לכם ההורים ואנשי החינוך השפעה על יצירת הרגלי בריאות של הילדים, כמו ההרגל לשתייה ללא המתקה. חשוב לזכור, הרגלים אלה ישפיעו על הבריאות של אותם ילדים בעתיד.

הנחיות משרד הבריאות בנושא

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

עוד מאמרים בנושא

דילוג לתוכן