השנה הראשונה – תשובות לכל השאלות

איך לעבור מהנקה להאכלה מבקבוק

שאלה: אני מניקה ורוצה להעביר את הבן שלי לאכילה מבקבוק כיוון שהוא עומד להיכנס לגן. שמעתי מחברותי שהן נתקלו בקשיים. איך את ממליצה לעשות זאת כך שהמעבר יהיה כמה שיותר קל?

תשובה: ישנם כמה כללים שיכולים לעזור לך.

1. צרי סביבה רגועה, תינוקות מרגישים כאשר האם או המאכיל לחוץ. אפשר לעמעם מעט את האורות ולהשמיע ברקע מוזיקה מרגיעה.

האכילי כאשר התינוק רעב אך אינו מורעב. במצב שהוא מורעב אין לתינוק סבלנות להתנסות בצורת אכילה חדשה וזה יגרום לתסכול מצדו.

2. החזיקי את התינוק בזמן האכלה צמוד אליך בזווית מעט מורמת כאשר ידיו מכוונות לכיוון הבקבוק (כאילו אוחזות בו).

געי עם פטמת הבקבוק בשפתיים של התינוק, גלגלי את הפטמה פנימה ובעדינות הכניסי את הפטמה פנימה למרכז הפה. הטי את הבקבוק עד למצב שבו יזרום החלב לתוך הפטמה. לפעמים התינוק באופן אינסטינקטיבי ייקח שלוק ואז יסיט את הפה. אל תתעקשי, הניחי לו ונסי שוב. לפעמים נדרשות מספר פעמים עד שהתינוק מתרגל למרקם השונה של הפטמה. עשי הפסקות יזומות בהאכלה ע"י הנמכת הבקבוק. דוגמה לכך את יכולה לראות בסרטון בקישור הבא: https://www.youtube.com/watch?v=UH4T70OSzGs

3. מומלץ להתחיל האכלה בבקבוק עם חלב אם שאוב כי טעמו מוכר לתינוק.

4. מומלץ לתת לאב או לאדם שאינו האם המניקה לערוך את האכלות הראשונות מבקבוק. זאת מאחר שכאשר האם מאכילה את התינוק הוא מריח את חלב האם ומצפה ליניקה.

5. אם את נתקלת בקשיים ניתן לנסות לעבור לבקבוק מתוצרת חברה אחרת. לפעמים שינוי מבנה הפטמה של הבקבוק והמרקם שלה יכולים לעזור.

6. תני לתינוק לשחק עם פטמת הבקבוק, תינוקות מכניסים את המשחקים שלהם לפה ובצורה זו יכיר את הטעם והצורה של פטמת הבקבוק.

7. טבלי את החלק החיצוני של פטמת הבקבוק בחלב אם ובבקבוק הכניס קצת חלב. הגישי להאכלה.

לסיכום: הצטיידי בהרבה סבלנות ועוד סבלנות, זהו תהליך הדורש זמן.

האם יש צורך במתן דייסה לתינוקות?

שאלה: תרצה שלום. מה דעתך בעניין מתן דייסות לתינוק? האם יש צורך? באיזה גיל? מה היתרונות והחסרונות?

תשובה: השאלה למה רוצים לתת דייסה, אם אין צורך להעשיר במיוחד את תזונת הילד כדאי להוסיף קלוריות לרוב אין צורך בדייסות עד גיל 9 ח', בגיל זה הדייסה יכולה להכנס כארוחה נוספת לסירוגין עם מוצרי החלב, מאכילים אותה בכפית. להאכלה בקבוק אם אין סיבה מיוחדת אין צורך בדייסות, עדיף להאכיל תמ"ל ולא דייסה. גם המחשבה שאם נוסיף דייסה לתמ"ל לפני השינה התינוק ישן יותר שעות רצוף לא נמצאה תקפה.

מצרפת השוואה של מספר רכיבי תזונה בין 100 מ"ל דייסה דלילה מעורבת עם תמ"ל לבין תמ"ל.

רכיב מזוןדייסה+תמ"לתמ"ל
אנרגיה8267
חלבון גר'3.22.03
פחמימות גר'10.57.3
שומנים גר'3.43.5
ברזל מ"ג1.71.26
סידן מ"ג9280

למה יש לתת ברזל לתינוקות?

תינוקות נולדים עם מאגרי ברזל המספיקים עבורם עד לסביבות גיל 5-6 ח'. החל מגיל חצי שנה דרישת הברזל החיצוני עולות מאד עקב התדלדלות המלאי ב"מחסנים" מהלידה, גדילה מואצת ועלייה בנפח הדם.

המחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה מחוסר ברזל שתפגע בהתפתחות המוח ותפקודים מוטוריים.

בשלבים של המעבר למזון מוצק בנוסף לתוסף הברזל שכל תינוק נידרש לקחת בישראל, חשוב להקפיד על מזון מוצק שיהיה בו גם מקור לברזל, כמו: בשר הודו, בשר בקר, עוף, דגים, קטניות, טחינה, עליי בייבי, קינואה, שיבולת שועל ודייסות מועשרות בברזל.
זמינות הברזל מהמקורות הצמחיים נמוכה יותר, לכן יש ללוות אותו במזון המכיל ויטמין C המעלה את הספיגה של הברזל ממזון צמחי. לדוגמה, אפשר להוסיף למרק צמחי המכיל קטניות מנה נוספת של עגבנייה טרייה מרוסקת.

הערה: חשוב לזכור כי תינוקות שנולדו במשקל נמוך, או טרם המועד, רגישים יותר למחסור בברזל ולכן יתכן שיומלץ עבורם להתחיל עם מתן תוסף ברזל מוקדם יותר מכלל אוכלוסיית התינוקות.

מה החשיבות למעבר מהנקה/בקבוק לאכילה של מזון טחון?

המעבר מפעולת היניקה והמציצה לפעולת גריפת האוכל מהכפית ובליעתו דורש מיומנות הנרכשת בתרגול. כיוון שתהליך זה לוקח זמן ותלוי בהתפתחות התינוק, חשוב להמשיך לחשוף את התינוק לאכילה של מזון מוצק. בהמשך, ההתמודדות של התינוק בעת המעבר בין סוגי מרקמי המזון משפיעה על התפתחות חלל הפה וכל אזור הלסת. בנוסף יכולת זו משפיעה גם על התפתחות הדיבור, על השליטה בריור ועוד. מבחינה תזונתית ניתן למשוך את האכלה בתמ"ל עוד תקופה מסוימת בלי לצור מחסורים תזונתיים, אך בשל הצורך לקדם את התפתחות חלל הפה למיומנויות חדשות, חשוב להתעקש ולנסות לעבור למרקמי מזון שונים. נסי להגיש אוכל מעוך במזלג ואוכל שהילד יכול להחזיק ביד כדי להאכיל את עצמו, כמו גזר מבושל, פסטה, קוביות אבוקדו או מלון.

מאיזה גיל ניתן להתחיל לתת מוצרי חלב (יוגורטים וגבינות)?

זו היא אחת השאלות הנפוצות ביותר שאני נדרשת לענות עליהן. בהמלצות משרד הבריאות מאפשרים לתת לתינוקות החל מגיל חצי שנה מוצרי חלב. אני ממליצה לחכות עד גיל 9 חודשים.

מוצרי חלב מונעים את ספיגת הברזל, במסגרת 2 ארוחות המוצקים שתינוקות אוכלים בין גיל 6-9 ח' הכנסת מוצרי חלב לארוחות אלה תקטין את ספיגת הברזל מהמזון. סיבה נוספת היא שמוצרי חלב אינם מאתגרים את חלל הפה, לתינוק קל מאד לאכול אותם ולכן הוא מתחבר אליהם ומהר מאד הופכת ארוחת מוצקים אחת לארוחה שכולה מוצרי חלב. במסגרת 2 ארוחות המוצקים זה אינו מתאים. לכן המלצתי לחכות עד גיל 9 ח' שבו מוסיפים לרוב ארוחת מוצקים שלישית ושם להוסיף את מוצרי החלב אם רוצים להוסיפם. כמו כן אם הכנתם למשפחה מאכל המכיל מוצרי חלב כמו פנקייק ואתם מעוניינים לתת לתינוק לטעום אפשרי פעם בכמה זמן.

מהו אחוז השומן של מוצרי החלב המומלצים לתינוק?

שומן חשוב לגדילת התינוק, אך אין צורך להרבות בשומן מהחי (כלומר מוצרי בשר וחלב שמנים). מומלץ להגיש לילדים גבינות עם 5% שומן ומדי פעם גם גבינה צהובה רגילה ויוגורטים המכילים 3% שומן. במקביל להוסיף לגבינות שומנים מהצומח שמומלצים כמו שמן זית (בסגנון לאבנה), טחינה או אבוקדו. במקביל חשוב לדעת שבגיל הצעיר אין זה נכון להאכיל במוצרי חלב דיאטטיים כלומר גבינה 1/2% וכדומה.

במקרים של תינוקות שאינם עולים בהתאם לעקומת המשקל שלהם, יתכנו הנחיות מעט שונות בהתאם לשיקול הדיאטנית המנחה את המשפחה.

האם תינוק יכול לאכול אוכל מתובל?

מערכת העיכול של תינוקות בתהליך של הסתגלות לאוכל חדש. באם התיבול אצלכם במשפחה אינו כולל שום ותבלינים חריפים, יתכן וניתן להציע לילד כמויות קטנות של האוכל שאתם אוכלים ולראות את תגובתו.
התופעות שצריך לשים לב אליהן כוללות: יריקת האוכל מהפה, כאבי בטן, צואה חריפה שצורבת את הישבן. באם הן מופיעות, הימנעו למספר חודשים ממתן אותו אוכל מתובל.
בסופו של דבר, בסביבות גיל שנה הילד מצטרף לארוחות המשפחתיות ומאמץ לעצמו את הטעמים שנחשף אליהם.

מהו התפריט המומלץ לתינוקות בני 8-9 חודשים?

תשובה: בגיל זה הילדים אוכלים לרוב 2 ארוחות מוצקים:

1. ארוחה הכוללות ארוחת פרי (מגוון פירות משתנה) + רכיב שומני כמו טחינה/אבוקדו/ ממרח שקדים/ממרח בוטנים ללא מלח וסוכר.

2. ארוחה מבושלת הכוללת מגוון ירקות מתחלף, מקור לחלבון – עוף/הודו/בשר/דג/עדשים כתומות/טופו, מקור לפחמימות בכמות קטנה – אורז/קוסקוס/פסטה/תפוח אדמה.

ישנם ילדים שעדיין יהיו בשלב ביסוס 2 ארוחות מוצקים אלה, ואילו אצל אחרים הן כבר תהינה מבוססות.

אם הארוחות מבוססות, במקביל להאכלה בכפית זה הזמן להתחיל לשנות את מרקמי האוכל ולאתגר את הפה של התינוק. ולעודד אכילה עצמאית החשובה להתפתחות התינוק. ניתן להושיב את הילדים לזמן האוכל בכסא האוכל ולהניח בכל ארוחה קובייה או פרוסה של אוכל רך כמו אבוקדו, בננה, בטטה, קישוא וכדומה, כמו כן אפשר למעוך את האוכל במזלג במקום לטחון אותו.

בסביבות גיל 9 חודשים ניתן להוסיף ארוחת מוצקים שלישית שיכולה לכלול: ביצה קשה מגורדת או ביצה מקושקשת עשויה היטב, רסק עגבניות או קוביות עגבנייה קלופה, גבינה לבנה או יוגורט, קוביות לחם עם טחינה או פסטה.

מלבד לארוחות המוצקים שהוזכרו יש להניק או לתת תמ"ל.

האם ניתן להאכיל את הילד מכפית ולוותר על שלב האכילה העצמאית?

אוכל אצבעות הינו מזון שהילד לוקח בידו ומכניס לפה שלו לבד. לשלב התפתחותי זה יש חשיבות מכמה סיבות.

1. תאום עין יד, הילד לוקח בידו ומכוון את האוכל שיגיע לפה שלו.

2. תחושתיות, הילד חש בידיו את מרקם האוכל המוכנס לפיו ומחבר תחושת היד עם תחושת הפה.

3. שלב פיתוח האוטונומיה של הילד. בשלב זה הילד מתחיל ללמוד להיפרד (ספרצייה) מהדמות המאכילה ולצור עצמאות אישית. יכולת חשובה זו הינה חלק חשוב בבניית האני העצמי של הילד.

ישנם ילדים רבים המבקשים בשלב זה לאכול לבד ואף מונעים האכלתם בכפית ע"י ההורים. השתדלו לא ליצר מאבקים. אפשרו את הלכלוך והבלגן.

האם מותר להוסיף סילאן לפירות או ליוגורט שאוכל התינוק?

סילאן, הנקרא גם דבש תמרים, נוצר מבישול התמרים וסחיטתם. הוא מכיל בעיקר פחמימות שהם פרוקטוז (סוכר פירות). כפית סילאן (9 גר') מכילה כמעט 30 קלוריות. הסילאן מכיל מעט יותר מינרלים מאשר סוכר רגיל. יש בו מעט סידן, ברזל ומגנזיום. כיוון שדבש נאסר למאכל תינוקות ישנה נטייה אצל אימהות רבות להמתיק את האוכל של הילדים בסילאן.

הבעיה העיקרית היא שתוספת המתקה למזון התינוק מרגילה אותו לאכילה של מזונות מתוקים. לתינוק ישנה נטייה לטעם המתוק מלידה, וחשוב שלא לחזק נטייה זו. יש לאפשר לתינוק להכיר את הטעם הטבעי של המזונות גם אם בהתחלה לוקח לו מעט זמן להתרגל לטעם החדש.

אני ממליצה להכין את הפירות ללא המתקה נוספת, וגם את היוגורט להגיש בטעמו הטבעי. ניתן לפעמים לגרד פנימה מעט פרי המכיל סיבים תזונתיים וויטמינים העדיף על הפרוקטוז המרוכז המצוי בסילאן.

באיזה גיל מפסקים לתת לילד בקבוק בבוקר ובלילה? מה מומלץ כתחליף כאשר מפסיקים?

בארה"ב נהוג להמליץ להפסיק מתן תמ"ל מבקבוקים כבר בגיל שנה ושלושה חדשים. בישראל הרבה יותר גמישים וניתן למשוך את הבקבוק לגילאים מאוחרים יותר. לגבי בקבוק הלילה, אני ממליצה כי באם הילד לא הוריד את הכמויות בבקבוק בעצמו והוא אוכל טוב ארוחת ערב, לנסות להורידו בגיל שנה וחצי. את בקבוק הבוקר ניתן להחליף גם בין הגילאים שנה ושלושה חודשים לגיל שנה וחצי בדייסה הנאכלת בכפית, יוגורט, פרי או פרוסה עם ממרח שאינו מתוק.
יש הורים שמעדיפים למשוך את האכילה מהבקבוק עם התמ"ל בעיקר כדי לוודא שהילד מקבל רכיבי תזונה חשובים. כדאי לא להסתמך רק על הבקבוק ובהתמדה להרחיב את המגוון התזונתי של הילד למזונות מוצקים שיספקו לו בריאות.

בכל מקרה יש להסתכל על סדר היום התזונתי היומי של הילד ולערוך שיקול אישי לגבי כל ילד איך לנהוג לגבי הורדת הבקבוקים.

האם בגיל שנה חייבים לעבור לתמ"ל שלב שלוש?

ההבדלים התזונתיים בין תמ"ל שלב 2 לשלב 3 אינם משמעותיים. רוב המותגים הוסיפו בשלב 3 חומרי טעם ויש אף שהוסיפו סוכר. מאחר ואיני חושבת שרצוי להרגיל תינוקות לשתייה של תמ"ל עם טעם או עם המתקה, אני ממליצה להמשיך עם תמ"ל שלב 2.

היבט נוסף המחזק את המלצתי היא העובדה שבגיל שנה רוב התינוקות נשארים עם 2-3 בקבוקי תמ"ל והשאר אוכל מוצק, כך שבכל מקרה כמות רכיבי התזונה העיקריים מגיעים לילדים מהאוכל המוצק.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

עוד מאמרים בנושא