אולטרה מעובד מאבד את בריאות הילדים

צריכת המזון בשנים הראשונות של החיים משפיעה על הגדילה וההתפתחות של הילדים. יש לה השפעה ארוכת טווח על בריאות הילד הנוכחית והעתידית. כל זה מביא אותנו להבנה עד כמה משמעותית העובדה מה ואיך הילד אוכל.

מזונות אולטרה-מעובדים (UPF Ultra processed food) הם מזונות ומשקאות שעברו עיבוד בשיטות טכנולוגיות-תעשייתיות על מנת לשפר את צורתם, צבעם וטעמם וכן על מנת להאריך את חיי המדף שלהם. למזונות אלה בדרך כלל מוסיפים גם תוספי מזון.

מתוך נייר עמדה של משרד הבריאות 2022:מזון אולטרה מעובד מכיל רמות גבוהות יותר של מלח, סוכר ושומן. בנוסף לכך פעמים רבות גם תוספים שנועדו לשמר את המזון ולתת לו מראה ומרקם מושך. רוב המזון האולטרה מעובד לילדים יגיע בצורת חטיפים, אוכל אצבעות זמין, ואריזות של מזון שאותו ניתן להכין ברגע.

במחקרים נמצא שאכילה של כמות גבוהה של מזון אולטרה מעובד נמצאה קשורה:

  1. לרמות נמוכות יותר של רכיבי מזון כמו חלבון, אבץ, מגנזיום ועוד רכיבים הקשורים גם לצמיחה ולהתפתחות תקינה.
  2. שינוי בהרכב המיקרוביום. (אותם חיידקים, שמרים ומקרובים החיים במעי באיזון מסוים) שינוי זה משפיע על עליה במחלות כרוניות. עוד בנושא זה ניתן לקרוא בכתבה חידקים טובים ובריאים.
  3. הפרעה באיזון רמות הסוכר בגוף. אותו תפוח, אם תטחנו בבית ותגישו לילד או תתנו מחית תפוחים קנויה ישפיע אחרת על רמות האינסולין בגוף. הטחינה והחימום למניעת בקטריות שהמוצר עובר בתעשייה כנראה משפיעים על הדרך שבה הסוכר ממחית התפוח נספג על ידי הגוף.
  4. עלייה במשקל הגוף, דרך 2 מנגנונים:
    א. מזון אולטרה מעובד לרוב יהיה עשיר יותר בקלוריות.
    ב. השפעה על הרכב המקרוביום.
  5. השפעה על התפתחות העדפות לטעמים. מזון מעובד לרוב יהיה בעל טעמים חזקים יותר, מלוחים או מתוקים יותר. אלה יגרמו למזונות שאינם כאלה כמו ירקות ופירות להפוך ללא מושכים בטעמם.
  6. אותם תוספים שנועדו לשמור על חיי מדף ארוכים יותר ו/או מרקם ומראה מושכים. משפיעים על הרכב המקרוביום וגורמים בהמשך למחלות במערכת העיכול. ישנם היום טיפולים לילדים שסובלים ממחלות כמו קרון וקוליטיס שבהם תפריט ללא רכיבים אלה הינו חלק מהפרוטוקול הטיפולי.

הסיבות לשימוש רחב במזון אולטרה מעובד הן:

  • הזמינות שלו, הוא נמצא בכל מכולת וסופר בסביבה.
  • אינו מתקלקל מהר ולכן מחזיק זמן רב בבתים מזמן הקנייה.
  • זול יחסית
  • שיווק אגרסיבי, בקבוצה המיועדת לילדים ישנו שימוש בדרכים התופסות את העין והלב של ילדים. שימוש בדמויות מוכרות ופרסים שמצורפים לאריזות.
  • מקצר זמן הכנה והתעסקות באוכל.

בישראל ישנם תינוקות רבים שכבר במחצית השנייה לחיים (6-12 חודשים) נחשפים למזון אולטרה מעובד בצורה של חטיפי בוטנים מותפחים, מחית פרי או ירק בשקיות מציצה, פריכיות שמותאמות לתינוקות או עוגיות המשווקות עבור גילאים צעירים. כל סוגי המזונות שרשמתי כאן אינם מומלצים ולכל אחד מהם ישנה אלטרנטיבה, לדוגמה:

  1. חטיפי בוטנים מותפחים ניתנים לכאורה לחשיפה ולמניעת אלרגיה לבוטנים. ניתן לעשות את אותה חשיפה על ידי ערבוב של מעט מחמאת בוטנים (עשויה רק מבוטנים ללא תוספים) לתוך מחית פרי, מרק טחון, בהמשך בתוך כריך או עוגייה ביתית.
  2. פריכיות אורז המותאמות לתינוקות, אינן תורמות תזונתית לתינוק ולמעשה זה מלמד אותו לנשנש ולהעסיק את הפה בלי לקבל הרבה תרומה תזונתית. תינוק רעב אמור לקבל אוכל. אם אינו רעב וחסר שקט מסיבות אחרות, יש לתת את המענה המתאים.
  3. עוגיות לתינוקות, אין לתינוק צורך בעוגיות. אכילה של עוגיות ועוגות הן הרגל שסיגלנו כבוגרים. התינוק אמור לקבל ארוחות עיקריות וארוחות ביניים שמכילות מקור איכותי לחלבונים, ויטמינים ורכיבי מזון נוספים. 
  4. מתן מחיות פרי וירק כשקית מציצה באופן קבוע עלולה להפחית את הקשר שלו למראה, לריח ולמרקם של אותם פירות וירקות טחונים. זכרו שאוכל המוכן בתעשייה תמיד יהיה בעל טעם ומרקם זהים. כאשר נכין את אותו מזון בבית, לפעמים נטחן אותו פחות, או נוסיף מעט יותר תיבול, בכך אנחנו חושפים את הילדים לשונות של אותו מזון ולגמישות תזונתית.  בנוסף עולה נקודה שאליה התייחסתי בסעיף מספר 3 בתחילת הכתבה הקשור לאיזון רמות הסוכר בגוף. ישנה משמעות להכנה ביתית של מחית פרי או ירק.

לאחר גיל שנתיים עיקר המזון האולטרה מעובד שילדים נחשפים אליו הינו חטיפים, מזון מוכן קפוא הדורש חימום קצר להכנה ושתייה מתוקה. בגיל זה ילדים עצמאיים יותר, ההחלטות שלהם מושפעות הרבה פעמים מחשיפה סביבתית. למשל פרסומות למזון במהלך זמן המסך שלהם, בנוסף מראה מושך של דמויות על מוצרי מזון אולטרה מעובדים שיגרמו לילדים לבקש מההורים את רכישת אותו מוצר. על חלק ניתן להפחית חשיפה ובחלק יש להסביר שזה רק ציור והתוכן של אותו מוצר אינו משהו מומלץ. כאלטרנטיבה אפשר להוריד מהרשת ציורים של אותן דמויות ולחבר אותן למשחקים שהילד אוהב.

מה ניתן לעשות כדי להפחית את האכילה של מזון אולטרה מעובד על ידי ילדים?

מעטות המשפחות שתוכלנה להוריד לגמרי צריכה של מזון אולטרה מעובד. מבחינתי הגעה של ליחס של 80% מזון ביתי 20% מזון אולטרה מעובד, הינה המטרה הראשונית, ואם אפשר להמשיך ולהוריד עוד את כמות המזון האולטרה מעובד מה טוב.

המלצות מעשיות מה ניתן לעשות:

  1. היו מודעים לבעיה והפיצו אותה בסביבה שלכם. זה כולל בדיקה של האוכל המוצע לילדים בגנים הפרטיים. למשל האם הם משתמשים בשניצל מוכן או שמכינים את השניצל במקום או מקייטרינג שמכין בעצמו.
  2. חשבו על אלטרנטיבות. האם מה שאתם מגישים כרגע זה באמת מה שהילד צריך או זה הרגל שהתקבע אצלכם או בסביבה של הילד.
  3. הכינו בבית עוגיות ועוגיות וכעכים. ניתן להקפיא אותם ולהוציא בהתאם לצורך.
  4. קנו הביתה באריזות קטנות ובמגוון מאד קטן. ככל שהמגוון קטן יותר, כך יורד הרצון לאכול מהם.
  5. השתמשו בירקות קפואים. הם זמינים, מהירי הכנה ומכילים הרבה רכיבים תזונתיים
  6. בשלו כמות גדולה ולהקפיא באריזות קטנות נוחות לשימוש. למשל קטניות, מאפינס מלוחים.
  7. תכננו מראש. אחד המקומות שבהם רואים הכי הרבה מזון מתועש הינו גן המשחקים אחר הצהרים. חשבו איך תוכלו לקחת פירות ואולי עוגיות ביתיות גם אם אתם מגיעים לקחת את הילדים ממסגרות החינוך ישר מהעבודה. לפעמים מי שאוסף את הילדים הינם סבים או בייביסיטר. הכינו מראש עבורם קופסא עם המזונות שיציעו לילדים בגן המשחקים.
  8. הוציאו שתייה מתוקה מהבית. שתייה של מים שטעמם שטוח ואינו מתוק הינו הרגל והסתגלות שניתן להעביר לילדים במסגרת הביתית והמוסדית. שינוי כזה דורש החלטה ומודל חיקוי הורי וניתן לעשות אותו בהדרגה. למשל להחליט שיש שתייה מתוקה רק בסוף שבוע. בהמשך להפחית את מספר בקבוקי השתייה לסוף השבוע לאחד בלבד וכאשר הוא נגמר אין יותר. הצעד הבא הוא להבין שניתן להנות מסוף השובע גם ללא שתייה מתוקה בכלל.

זכרו ששינויים לוקחים זמן. ילדים ישתפו פעולה עם שינוי כאשר יסבירו להם וישתפו אותם. היו עקביים גם אם לפעמים השגרה שלכם תאלץ חזרה זמנית לשימוש במזון אולטרה מעובד, כמו למשל בטיול. חזרו לשגרה שעליה החלטתם.

בהצלחה, וזכרו תמיד, מה שתעשו היום ישפיע על בריאות עתידית של הילדים שלכם.

נייר עמדה צריכת מזון אולטרה מעובד והשפעתה על הבריאות. משרד הבריאות ספטמבר 2022.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

עוד מאמרים בנושא

דילוג לתוכן