בארוחות הם יושבים רק זמן קצר לשולחן ואוכלים כמות קטנה, תוך ישיבה שאינה רגועה ותנועה מתמדת. את ההשלמות התזונתיות שלהם הם יערכו ע"י נישנוש מדי פעם של מאכלים שמועדפים עליהם. מאפיינים התנהגותיים אלה עולים כאשר מדברים בארוחות של ילדים שהוגדרו עם הפרעות קשב וריכוז ADHD.
ההורים, עפ"י רוב, מתוסכלים ומחפשים דרכים לעזור לילדים. לפעמים הם נגררים אחרי הבטחות לפתרונות קסם ע"י תוספים ודיאטות חדשניות. בכתבה זו אנסה לעשות מעט סדר בכל הקשור לאוכל, אכילה והקשר שלהם להפרעות קשב וריכוז.
הסיבות להפרעות קשב הן שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים ושונות בין הילדים. למרות שהנושא נחקר הרבה בשנים האחרונות, ישנה שונות רבה בתוצאות מחקרים הנובעת מהקושי לבודד גורמים כדי לחקור אותם. נקודה זו יש לזכור כאשר ניגשים לטפל בנושא הקשב והריכוז.
גורמים המעלים את הקשב אצל ילדים
הכנה לארוחה
שינויים יכולים להיות קשים ומורכבים עבור ילדים עם הפרעות קשב. בעיקר כשמדובר במעבר מפעילות שהם נהנים לעשות אותה, כמו משחק או צפייה בסרטון, לארוחה שבה הם נדרשים לשבת רגועים ולהתנהל לפי כללים מסוימים. כדי לעזור להם במעבר הזה מומלץ להכין אותם לשינוי. יש לגשת אליהם כמה דקות לפני מועד הארוחה, לומר להם בשקט ובגובה העיניים שלהם שבקרוב ניגשים לאכול. כאשר מגיע מועד הארוחה יש לגשת אליהם ולעזור להם לעבור מהפעילות. ביחד איתם לסיים את הפעילות שערכו, לשטוף ידיים ולהגיע לשולחן. יש ילדים שקבלת תפקיד קבוע כמו הוצאת המים לשתייה מהמקרר לשולחן תמקד אותם כחלק מהטקס שבמעבר מפעילות לארוחה.
ישיבה בארוחה
"הוא אינו יודע לשבת, הוא נעמד במהלך האכילה, מניח את רגליו על הכיסא, יושב על הברכיים שלו", תיאור זה מייצג את ההתנהגות של הרבה מהילדים עם בעיות קשב במהלך הארוחה. רוב הילדים יושבים על כסאות שאינם מותאמים לגופם, אלא לגוף של אדם בוגר. כתוצאה מכך הם נדרשים להשקיע מאמץ ותשומת לב בייצוב גופם. נסו אתם לשבת כאשר הרגליים שלכם באוויר ולאכול. בדקו כמה קשב ותשומת לב אתם צריכים להפנות לשמירה על יציבות הגוף.
המטרה היא להגיע לישיבה שבה מתקיימת זווית של 90 מעלות באזור הברכיים וכן בחיבור בין הגב לישבן, כאשר כפות הרגליים נוגעות ברצפה ותומכות את הגוף. כך מושקעת פחות אנרגיה בייצוב הגוף והילד פנוי יותר להתרכז באכילה.
כדי לעשות זאת, אם הילד יושב על כיסא גבוה מומלץ להוסיף לרגליו שרפרף שעליו יניח את כפות הרגליים וייצב את גופו.
גם המרחק בין הברכיים בקצה הכיסא לקצה הישבן אינו ממלא את כל המושב ואז הילד "נמרח" על הכיסא כדי להשעין את הגב שלו. כדי לעזור לילד, הכניסו כרית בגב הכיסא וחברו אותה כך שלא תזוז במהלך הישיבה.
ארוחת בוקר
בשונה מאצל מבוגרים, נמצא כי אצל ילדים אכילה של ארוחת בוקר יכולה להוות גורם שעוזר להעלות את הקשב. לכן מומלץ לייצר זמן עבור ארוחה חשובה זו. ההמלצה היא על מנה שאינה מכילה הרבה סוכר. זאת יכולה להיות ארוחה קטנה שכוללת פרוסת לחם עם ממרח שאינו מתוק, יוגורט עם פרי טרי ליד, פרי וכמה אגוזים או שקדים.
הוספת אומגה 3
אומגה 3 הינו רכיב מרכזי בתוספי התזונה שנחקרו הקשורים לקשב וריכוז. במחקרים ישנה שונות רבה בכמויות האומגה 3 שניתנו לילדים ובמשך הזמן שבו נערך המחקר. גם ההמלצות שיוצאות ממחקרים אלה שונות ואין בהן אחידות. ישנן שתי נקודות שכדאי לחשוב עליהן:
- האומגה 3 הינו רק רכיב אחד מתוך מכלול רכיבים שכנראה יש להם השפעה על נושא הקשב. לכן שינוי רק ברכיב אחד יתכן ולא יהיה מספיק משמעותי.
- יתכן והשפעת אומגה 3 על נושא הקשב קשורה לרמות ההתחלתיות שאיתן הילד הגיע למחקר, כלומר, ילדים עם מחסור גדול באומגה 3 הושפעו לטובה לעומת ילדים שלא סבלו ממחסור.
פעילות גופנית
היא אמנם היא אינה קשורה ישירות למזון, אך פעילות גופנית חשובה במסגרת הבריאות הכללית. במחקרים נמצא שתוספת פעילות גופנית יכולה להפחית את עוצמת הפרעת הקשב והריכוז, לכן מומלץ לשלב אותה כחלק מהטיפול המקובל בהפרעות קשב.
הורדת צבעי מאכל
במאכלים רבים המכוונים לקהל הילדים ישנה הוספה של צבעי מאכל למזון כדי שהוא יהיה מושך את העין עבור הילדים. בתעשיית המזון בשנים האחרונות צבעי המאכל עברו שינוי משימוש בצבעי מאכל מלאכותיים לשימוש בצבעי מאכל טבעיים שמקורם במזונות. למשל שימוש בצבע צהוב שמקורו בכורכום במקום בטאטרזין. מתוך מחקרים ניתן לראות אפקט מסויים בהשפעתו על הקשב של הילדים כאשר מורידים את צבעי המאכל מהמזון של הילדים. יחד עם זאת אפקט זה אינו מאד גדול ויתכן שכאן נכנסים מספר גורמים כמו:
1. מעבר לשימוש בצבעי מאכל טבעיים
2. העובדה שחוסר הקשב והריכוז קשור למספר גורמים
דיאטות אלימינציה
הרעיון שעומד מאחורי דיאטות אלימינציה הוא שגוף הילדים רגיש למזונות מסוימים. אלה דיאטות שבהן מצמצמים מאד את המגוון התזונתי של הילדים למספר מאכלים ומוסיפים בהדרגה מאכלים נוספים ועוקבים אחרי התנהגות הילד ובאם ישנה השפעה על הקשב של הילד. מהלך הדיאטה הזו מאד ארוך, ודורש התגייסות של המשפחה לשינוי מזון. במקביל יש צורך במעקב של דיאטניות כדי לוודא ולהבטיח שלא נוצרים חסרים תזונתיים. לאחר מציאת רכיבי מזון שמשפיעים לרעה על הקשב, יש לייצר תפריט תזונתי שישמש את הילד לאורך זמן ללא אותם רכיבי מזון. דיאטות אלה כאשר נערכו נמצאו כמשפיעות על יכולת הקשב של הילד.
הוספת חיידקים טובים
ישנם מחקרים חדשים שמראים שפלורת המעי של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז שונה מילדים ללא קושי זה. הרחבה על נושא זה והיכולת להוסיף חיידקים בריאים לתזונת הילד ניתן לקרוא בכתבה חיידקים טובים ובריאים.
חסרים תזונתיים המשפיעים על ירידה בקשב ובריכוז
מחסור בברזל נמצא כמשפיע על יכולת הקשב. ניתן לבדוק את רמות הברזל בדם על ידי בדיקה של ספירת דם, ברזל ופרטין המבטא את מחסני הברזל בגוף. כאשר נמצא מחסור בברזל חשוב לטפל בו ע"י תוסף ברזל בהתאם להנחיות רופא הילדים ולוודא שהתזונה של הילד מכילה מספיק ברזל. במקביל כדאי לברר מדוע הילד ייצר מחסור בברזל? האם המחסור קשור בתזונה של הילד? אם זו תופעה מתמשכת, יש למצוא את הסיבה ולטפל בהתאם.
חוסר באבץ קשור אף הוא בהשפעה שלילית על יכולת הקשב. מאחר ואבץ נמצא בקטניות, בשר, ביצים, מוצרי חלב ואגוזים. אין סיבה שילדים שאוכלים מאוזן ייצרו מחסור באבץ. לאור כך שאבץ לא מודדים בשגרה בבדיקות דם, הדרך להעריך אם ישנו מחסור באבץ בתזונה היא ע"י הערכה שנעשית ע"י דיאטנית ילדים שמקבלת את המידע על תזונת הילד.
נמצא שמחסור במגנזיום עלול להיות קשור בבהיפר-אקטיביות. בדיקת מגנזיום בדם אינן מדוייקות מאחר ובודקות מה המצב בדם. רק 1% מהמגנזיום בגוף נמצא בדם והשאר ברקמות אחרות. לכן במצב של מחסור בדם יתכן כבר מחסור משמעותי ברקמות אחרות. חשוב מאד לשים לב לתיסוף עודף שעלול לגרום לפעילות מוגברת במעי. לכן ההחלטה אם לתסף במגנזיום, יש לעשות על ידי דיאטנית ילדים לאחר הערכה והתאמה של כמות התוסף לילד.
גורמים שנמצא כי אינם עוזרים לקשב ולריכוז
דיאטה ללא סוכר: למרות שמומלץ עבור כל ילד להמעיט בכמויות הסוכר שהוא צורך מסיבות בריאותיות. דיאטות ללא סוכר לא נמצאו כמשפיעות על עלייה ביכולת הקשב והריכוז באופן גורף. יתכנו מקרים אישיים שכן ישנה השפעה, בכל מקרה מומלץ להוריד את כמות הסוכר בתפריט של הילדים. מאחר ולילדים העדפה לטעם מתוק, הורדה כזו כדאי לעשות בהדרגה ובהדרכה.
מתן תוספים המכילים כמויות גדולות של וויטמינים ומינרלים יכול להזיק לילדים. הגוף לא בנוי להתמודד עם מגה דוזות של ויטמינים ומינרלים בעיקר שמקורם בתוספים ולא בתזונה. מתן תוספים כאלה לא נמצא כמשפיע על עלייה בקשב ובריכוז.
תוספים ייעודיים כתחליף לטיפול תרופתי: השוק מוצף בתוספים ייעודיים שאינם תרופתיים לטיפול בקשב וריכוז. חלקם מכילים אומגה 3 בכמות מסוימת בשילוב של חומרים נוספים. אין מחקרים שמראים שתוספים אלה יכולים לשמש כפתרון חליפי לטיפול בתרופות לקשב וריכוז.
השפעת תרופות לטיפול בקשב וריכוז
התרופות הקיימות היום בישראל ודורשות מרשם רופא הן רטלין, פוקלין, קונצרטה וודייטרנה. כולן מבוססות על חומר הנקרא מתילפנידאט. שתי תרופות נוספות בשם וויואנס ואדרל המבוססות על אמפטמין.
לתרופות אלה השפעה על התיאבון של הילדים כאשר הם נמצאים תחת השפעת התרופה. הן משבשות את מחזור האכילה הרגיל ע"י פגיעה בתחושת הרעב של הילד. בקרב רוב הילדים בזמן השפעת התרופה התיאבון יורד וכאשר השפעתה פגה יש השלמה של האכילה לפעמים בצורה מוגזמת. כתוצאה מכך יתכן שהילדים ייצרו מחסורים באכילה של רכיבי מזון החשובים לגדילה. לדוגמא, ילד שיצא מהבית לאחר שלא אכל, לקח את התרופה, חוזר הביתה, בסביבות 16.00 פגה השפעת התרופה. הוא יושב לאכול ארוחה מבושלת המכילה מנה חלבונית ופחמימות. לרוב לא יוסיף ירקות. מאחר והוא רעב ימשיך לנשנש חטיפים וממתקים לאורך אחר הצהרים ולא יאכל ארוחת ערב. אצל ילד כזה יחסרו מקורות לוויטמינים ומינרלים ותזונתו לא מאוזנת. תזונה כזו גם מעודדת השמנה מאחר ואינה מאוזנת.
ההמלצה לילדים שמקבלים טיפול תרופתי לקשב וריכוז אשר משפיע על התיאבון שלהם, להגיע לדיאטנית ילדים שתשב איתם ותנסה לארגן את סדר היום התזונתי שלהם כך שלא ייווצרו מחסורים תזונתיים, ובמקביל תעזור לילד לשמור על משקל מותאם לו.
ישנם מספר תוספים שלקיחה שלהם בשילוב תרופות לטיפול בקשב וריכוז, הפחיתה את תופעות הלוואי של התרופות, למשל פפטידים שונים. בכל מקרה של החלטה על לקיחת תוספים מומלץ שתעשה על ידי איש מקצוע מורשה.
לסיכום
התארגנות מתאימה לפני הארוחה וישיבה מותאמת לילד במהלך הארוחה מעלות את יכולת הילד להתרכז באכילה, לאכול כמות מותאמת למידת הרעב שלו ולאפשר ארוחה משפחתית רגועה ונעימה.
מומלץ להגיע להתייעצות אצל דיאטנית ילדים לצורך:
- קבלת הדרכה אישית לגבי אפשרות של תיסוף תזונתי אם נדרש בהתאם להערכה שלה.
- שיפור התפריט לעידוד קשב וריכוז.
- באם הילד מקבל טיפול תרופתי לקשב וריכוז, לעזרה בארגון סדר היום התזונתי.
- הערכה והמלצה האם יש לקחת תוספים תזונתיים, איזה ומה המינון.
מבואות:
Eleonora Rosi at el. Nutrients 2020 Jun. Use of Non-Pharmacological Supplementations in Children and Adolescents with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder: A Critical Review.
Ning Wang at el. Front Endocrinol Mar 2022. Composition of the Gut Microbiota in Attention Deficit Hyperactivity Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Pelsser LM at al. PLoS One. 2017 Jan 25. Diet and ADHD, Reviewing the Evidence: A Systematic Review of Meta-Analyses of Double-Blind Placebo-Controlled Trials Evaluating the Efficacy of Diet Interventions on the Behavior of Children with ADHD.
Klaus W. Lange at al. Springer Science+Business Media New York 2017 February. The Role of Nutritional Supplements in the Treatment of ADHD: What the Evidence Says.
פסטינגר אסף, עבודת מאסטר. השפעת תוספת פעילות גופנית בעוצמות שונות על חומרת סימני הפרעת קשב וריכוז בבוגרים צעירים